Sergio Marchionne lemond a Fiat Auto vezetéséről

2006.11.13. 11:27

Két igazgatói posztjából egyet másnak ad át a Fiat válságmenedzsere.

Marchionne 2004 közepén vette át a Fiat-csoport irányítását, de az autógyártó részleget ekkor még az osztrák Herbert Demel vezette, akit csak 2005 februárjában bocsátottak el. Így a Fiat Auto irányítását is Marchionne vette át egy időre, de már akkor is tudni lehetett, hogy csak addig látja el a két feladatkört, ameddig feltétlenül szükséges.

Most, hogy a Fiat autógyártó részlege ismét nyereséget termel – az idén 275 millió eurós profitot várnak –, Marchionne bejelentette, hogy 2007-től ismét csak a Fiat-csoport vezérigazgatói teendőinek ellátására szeretne koncentrálni, az autós részleget átadja valamelyik munkatársának. A cég belső viszonyainak ismerői szerint ketten esélyesek a Fiat Auto vezetésére. A Fiat márkát irányító Luca di Meo és Alfredo Altavlla, aki jelenleg a Fiat Auto üzleti fejlesztéséért, valamint a cégcsoport motorgyártásáért és a török Fiat vegyes vállalat, a Tofas irányításáért felel.

Az új igazgatónak – bárki is lesz az – hatalmas feladatot szánnak. A jelenlegi 1,8 millióról 2,8 millióra kell növelnie az egy év alatt eladott autók számát 2010-ig, és stabilan nyereségessé kell tennie a Fiat Autót.