Ezreket bocsájt el a VW Belgiumban

2006.11.22. 12:13

A belga Volkswagen gyárat egyelőre nem zárják be, de igyekeznek megszabadulni a felesleges gyártókapacitástól. A durván 5000 főt foglalkoztató gyárat ezért úgy szervezik át, hogy a működéséhez 1500 munkás is elegendő legyen.

Eddig a VW Golf volt az üzem első számú terméke, de az európai piac telítettsége miatt a cégvezetése úgy döntött, hogy a típus előállítását a továbbiakban három helyett csak két gyárban folytatja Európában, Moseben és Wolfsburgban, Belgiumban pedig a továbbiakban csak a Polo készül majd. A belgiumi elbocsátások a VW költségcsökkentési programjának folytatását jelentik, amelynek keretében csak Németországban vagy 20 ezer munkahelyet számol fel az autógyártó.

A Volkswagen létszám-leépítési törekvései érthetőek, hiszen Nyugat-Európában nagyon drága a munkaerő, így az itt előállított autók exportálni túlzottan drágák, a telített helyi piacon pedig egyre több gyártó próbál megélni. Így az egyetlen járható út a Volkswagen számára, ha a kapacitásfelesleg felszámolásával igyekszik csökkenteni a gyártás költségét, és ezzel növelni a nyereséget.