Honda: újabb dízel és turbómotorok a láthatáron

2006.12.05. 12:56

A japán gyártó vezérigazgatója beszélt a motorfejlesztés lehetséges irányairól. Takeo Fukui elmondta, hogy a meglévő 2,2 literes, 140 lóerős dízelmotor mellé hamarosan egy új, V6-os turbódízel érkezik, amellyel már az észak-amerikai piac meghódítása lesz az elsődleges céljuk. Az új hathengeres várhatóan 2009-ig mutatkozik be, és alighanem eruópai típusokba is bekerül majd. Ugyanakkor a Honda a benzinmotorok fejlesztését sem hanyagolja el: a legújabb divathoz igazodva teljes turbófeltöltéses motorcsalád fejlesztését kezdték meg.

A Honda az 1980-as években ugyan élen járt a technológia versenycélú alkalmazásában, de nagy teljesítményű utcai modelljeiben inkább magas fordulatszámú, változó szelepvezérlésű szívómotorokat alkalmazott egészen a közelmúltig. Hosszú ideje az első, nem csak Japánban forgalmazott turbós Honda benzinmotor az Acura RDX hobbiterepjáróban bukkant fel, de a vezérigazgató szavaiból az derül ki, hogy a jövőben más típusokban is felbukkan ez az eddig elhanyagolt teljesítménynövelő megoldás.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.