Nissan kisautók Indiából Európába

2007.01.02. 13:55

A japán autógyártó hamarosan új üzemet épít Indiában mintegy 800 millió dolláros befektetéssel, hogy innen lássa el Európát kisautókkal.

A tervek szerint az első fázisban évi 200 ezer jármű előállítására alkalmas gyártókapacitást építenek ki, és az autók nagyjából 70%-át hozzák át Európába, a maradékot pedig Indiában és a környező országokban értékesítik. Ez a terv várhatóan 2009-re ölt testet, de a hosszabb távú elképzelésekben a kapacitás megduplázása szerepel. Az Indiában gyártandó típusról egyelőre csak annyit tudunk, hogy egy apró városi modellről van szó, kb. egyliteres motorral. Ám abból a tényből kiindulva, hogy a Nissan a bemutató után rögtön évi 140 ezer példány európai értékesítését tervezi, arra lehet következtetni, hogy egy bejáratott modellről, azaz a Micra utódjáról van szó.

A Micra jelenleg a Nissan brit gyárában készül, de Angliában viszonylag drága az autógyártás, így valószínű, hogy az évtized végén már csak a nagyobb méretű, és nagyobb haszonkulccsal gyártható típusok gyártása marad Sunderlandben, a kisebb modellek gyártását pedig az új indiai üzemben folytatják.