Újra divat lesz a fehér autó?

2007.01.23. 12:25

A német BASF festékgyártó részlege arra számít, hogy az ezüst és a fekete mellett két éven belül a fehér lesz a harmadik legnépszerűbb autószín.

Húsz éve még az Európában eladott autók mintegy 20%-a volt fehér, mára azonban ez az arány bőven 10% alá esett, sőt, Európa északi részén a fehér autók részaránya alig éri el a 3%-ot. Délen, ahol sok a napsütés, érthető módon még mindig elég sok világos színű autót vásárolnak, egyszerűen azért, mert ezek kevésbé melegszenek fel. A BASF szerint azonban változóban van a színdivat. Az elektronikában, jórészt az Apple számítógépeinek és zenelejátszóinak köszönhetően egy ideje már hódít a fehér, és hasonló trend figyelhető meg a ruhadivatban is. Ráadásul az autófestékek gyártói ma már különleges fényű fehér árnyalatokat is kínálnak, nem csak a régebbi modelleken használt krétafehéret, így a BASF szakemberei arra számítanak, hogy a fehér szín hamarosan újra megjelenik a luxusautókon is.

Az autóvásárlók közt jelenleg az ezüst legnépszerűbb: Európában és Ázsiában az autók mintegy 30%-át ilyen színben rendelik meg. A második a fekete a gyakorisági sorrendben a fekete, a harmadik pedig a kék. Az elmúlt években a vörös szín szorult vissza a leginkább: az 1980-as években egyes piacokon még 25% feletti volt a részesedése, de ma már a vásárlók alig 5%-a választja.