Mercedes: nincs több minőségi probléma

2007.01.29. 14:08

Dr. Thomas Weber fejlesztési igazgató esküszik rá, hogy az utóbbi évek hibáit sikerült tökéletesen kiküszöbölni. "Új fejlesztési stratégiát követünk, és új szakembereket alkalmazunk, így megoldottuk a problémákat. Soha eddig nem hajtottunk végre ennyire intenzív fejlesztési programot, de sikerült: képesek leszünk első osztályú minőséget szállítani" – mondta Weber.


Galéria - kattintson a képre

Az emlegetett új, az eddigieknél is sokkal alaposabb tervezési módszereket először az új C osztály fejlesztésekor alkalmazták. A számok tükrében hihetőnek tűnik, hogy a Mercedes a valóban mindent megtett új alapmodellje hibátlanságáért: nagyjából 200 prototípust építettek, amelyekkel 24 millió tesztkilométert zavartak le az elmúlt évek során. Ehhez képest az S osztály is összecsapott munkának tűnhet a maga nyolcmillió tesztkilométerével. A Mercedes igyekezete persze érthető. A C osztály a legnépszerűbb modelljük, így az autó fogadtatása a következő hat-hét évben meghatározó lesz a cég profitjának alakulása szempontjából is.

A Mercedes az utóbbi öt-hat évben rendszeresen elsiette új modelljeinek fejlesztését. A riválisok nyomására teletömték az autókat új fejlesztésű elektronikus szerkezetekkel, amelyeket sok esetben nem tudtak eleget tesztelni. A gyakori meghibásodások hamar a Mercedes autóinak tökéletességébe vetett hit megingásához vezettek, ami kezdett meglátszani az eladásokon is.

A német gyártó úgy három éve kezdett komolyabban foglalkozni a minőségjavítással. Többszörösére növelték a teszteléseket végző szakembereik számát, és igyekeztek kijavítani a korábbi hibákat. Azt azonban, hogy lépéseik valójában milyen eredménnyel jártak, csak az idő igazolhatja, herr Webber fogadkozása aligha.