Villanyautó lett a Lotus APX-ből

2007.02.01. 09:44

Az amerikai ZAP számára fejlesztették ki a britek a nagy terep-kombi elektromos változatát.


Az egykori tanulmányautó V6-os benzinmotorját négy kerékagy-motorra cserélték, amelyek a környezetkímélő járműveket forgalmazó ZAP közleménye szerint együttesen 644 lóerő leadására képesek, így a ZAP-X névre keresztelt autó elvben akár 250 km/h feletti sebességgel is száguldhat. Ez már önmagában is eléggé elképesztő adat, de ami még megdöbbentőbb, azt ígérik, hogy az 560 kilométeres hatótávolságot biztosító akkumulátorcsomagot akár 10 perc alatt teljesen fel lehet tölteni.

Gyanítjuk, hogy ez az adat inkább a ZAP vezetőinek vágyait tükrözi, mint a valóságot, hiszen eddig egyetlen olyan villanyautóval sem találkoztunk, amelynek az akkumulátorait néhány óránál rövidebb idő alatt fel lehetett volna tölteni. Nem kizárt persze, hogy hatalmas műszaki áttörésnek lehetünk a tanúi, de nehéz elképzelni, hogy ha a lehetőség adott volt, a nagyobb autógyártók hatalmas szakembergárdája miért nem mutatott be eddig egyetlen hasonló csodajárművet sem, legalább tanulmányautóként.

A ZAP-X mindenesetre néhány napon belül látható lesz, az amerikai autókereskedők szombaton kezdődő éves gyűlésén rántják le róla a leplet.