Fogyasztáscsökkentés szoftverrel?

2007.02.09. 10:20

Egy holland tudós új, viszonylag egyszerű módszert talált a korszerű autók fogyasztásának csökkentésére.

John Kessels, az Eindhoveni Egyetem kutatója azt állítja, a motorvezérlés átprogramozásával és egy egyszerű kábellel átlagosan 2,6%-kal csökkenthető bármely autó fogyasztása anélkül, hogy a motor működését befolyásoló paramétereket megváltoznának. Ötlete már-már gyanúsan egyszerűen hangzik: az elektronika egyszerűen lekapcsolja az akkumulátor töltésére szolgáló generátort, ha épp nincs rá szükség, így az nem vesz fel teljesítményt a motortól, ami végső soron a fogyasztás csökkenéséhez vezet. Nehéz elképzelni, hogy ez senkinek nem jutott eszébe az autógyártás történetének elmúlt száz évében, de úgy néz ki, mégis így van. Jelenleg a Ford segítségével tesztelik Kessels ötletét, de a feltaláló szerint a megoldás elvileg bármilyen típusú autóban használható.

A generátor teljesítményének megspórolása nem új ötlet. A legígéretesebb megoldással eddig a BMW állt elő alig több mint egy éve. A német gyártó Turbostreamer néven fejleszt egy, a motor hulladékhőjét hasznosító, gőzzel hajtott generátort, amely teljesen megszüntetné a motor és a generátor közti mechanikus kapcsolatot. Így egy átlagos autó fogyasztását állítólag akár 15%-kal is csökkenthetik, miközben a hajtásra fordítható teljesítmény is jelentősen növelhető lenne.

Kessels megoldása és a Turbostreamer is kísérleti stádiumban van még, de a holland tudós elképzelése egyszerűsége miatt akár egy-két éven belül a szériagyártású autók része lehet, míg a BMW sorozatgyártású gőz-generátorára akár 7-8 évet is várnunk kell.