Új típusú kerámia az Isuzutól

2001.01.25. 21:42

Igen ellenálló alapanyagot dolgozott ki a japán autógyártó jövőbeli motorjaihoz. Az új anyag elsősorban a dugattyúgyűrűk, és egyéb erősen igénybevett motoralkatrészek gyártásánál kaphat szerepet, főleg olyan helyeken, ahol az alkatrészek nagyon erős koptató hatásoknak vannak kitéve. A tartósság mellett további előny, hogy a kerámia súrlódási tényezője alig fele az acélénak, így alkalmazása - főleg nagy motorokban - akár 5-6 %-os fogyasztáscsökkenést, és némi teljesítménynövekedést is eredményezhet. Az Isuzunál nem tartják elképzelhetetlennek, hogy öt éven belül akár sorozatgyártású járműmotorokban is alkalmazható lesz a különleges anyag. Kerámiákat már hosszú ideje alkalmaznak az iparban nagy hőmérséklettűrésük, és keménységük, kopásállóságuk miatt, ám az autóiparban való elterjedésüket gátolja, hogy nehezen viselik az ütésszerű terheléseket, és a hirtelen hőmérsékletváltozást. Az új anyaggal ezeket a tulajdonságokat igyekeznek háttérbe szorítani.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.