Európába jön a Holden Commodore?

2007.02.16. 11:27

A GM egyetlen hátsókerék-hajtású tömegmodelljét a világ minden táján árusítanák, már ha a Holden vezetőin múlna. Denny Mooney, az ausztrál GM-részleg elnöke szerint Európába is hoznának belőle, ha lehetne, hiszen nekik már 5-10 ezer példány eladása is megérné.


Galéria - kattintson a képre

Az ausztrálok úgy gondolják, hogy ha Európában évente 25 millió autót el lehet adni, akkor néhány ezer Commodore biztos elmenne egy évben. Nem lehetetlen, hogy igaza van, bár a Cadillac a hasonló méretű CTS-ből tizedennyit sem volt képes eladni tavaly. Kérdés, hogy a Holden nagykocsija belefér-e valamelyik európai GM márka kínálatába. Opelként illetve Vauxhallként talán volna esélye a sikerre, az ismeretlen Holden márkajelzés alatt biztosan nem. Az ausztrál márka egyébként a legyártott Commodore mennyiség felét exportálni szeretné. Eddig a Közel-Keleten, Új-Zélandon, Ázsia egyes országaiban és Dél-Afrikában, Dél-Amerikában és a Pontiac révén Észak-Amerikában találtak partnereket a forgalmazáshoz, de úgy néz ki, nem elégszenek meg ennyivel, a Holden Commodore-ból igazi világautót szeretnének csinálni.

Egyelőre nem tudni, hogy a GM felső vezetése is egyetért-e az európai forgalmazás tervével, de erős a gyanúnk, hogy partizánakcióról van szó, hiszen még a kaotikus belső viszonyairól ismert óriásvállalatnál sem uralkodhat akkora káosz, hogy a Cadillac CTS és a Saab 9 5-os mellett egy harmadik nagykocsival is beszálljanak egy ilyen telített piacra, házon belüli versenyt generálva ezzel.