Porsche: dízel kizárva

2007.02.19. 12:41

A korábbi pletykák ellenére a Porsche semmiképp nem készít dízelmotoros modellt, helyette hibrid hajtáslánc fejlesztésébe fogott.

A Porsche típusokban jelenleg használt bivalyerős benzinmotorokkal az a legnagyobb probléma, hogy elképesztően magas a szén-dioxid-kibocsátásuk, miközben az Európai Unió az üvegházhatás kialakulásáért felelős gáz kibocsátásának csökkentéséről szóló előterjesztés elfogadása előtt áll. A szén-dioxid-kibocsátás elsősorban az elfogyasztott üzemanyag mennyiségével áll arányban, így dízelmotorok alkalmazásával és más fogyasztáscsökkentő módszerekkel, amilyen például a hibrid hajtás, hatékonyan csökkenthető.

A Porsche a VW-csoporttal közösen fejleszt hibrid hajtásláncot, amely a VW Touareg és az Audi Q7 mellett a Porsche Cayenne következő generációjába is bekerülhet az évtized végére. Azt egyelőre nem tudni, hogy a sportkocsikat hogyan próbálják meg tisztábbá tenni, hiszen a 911-esbe vagy a Boxsterbe aligha lehet nehéz akkumulátor-csomagot és villanymotort szerelni anélkül, hogy kiváló menetdinamikájuk, amelynek piaci sikerük köszönhető, ne szenvedne csorbát.