Saab 9³ BioPower Genfben

2007.03.02. 11:43

Hamarosan a teljes Saab modellpaletta elérhető lesz alkoholos üzemanyaggal működtethető kivitelben. A svédeknek persze nem volt nehéz dolguk, hiszen a Saab modellpaletta lényegében kéttagú, de ettől még örömteli hír, hogy a környezettudatos nyugat-európai vásárlók hamarosan a Saab 9³-ast is beszerezhetik BioPower változatban.


Galéria - kattintson a képre

Talán hogy minél szélesebb körben elérhető legyen a benzinnel és E85 alkohol-benzin keverékkel is használható autó, ezúttal a leggyengébb turbómotort, az 1.8t változat alaphelyzetben 150 lóerős két literes négyhengeresét alakították át a Saab szakemberei. Alkoholos üzemanyaggal használva persze ez a motor is erősebb lesz. Egész pontosan 175 lóerőre nő a teljesítménye, maximális forgatónyomatéka pedig 240-ről 265 Nm-re emelkedik, ha alkohol és benzin 85:15 arányú keverékével használják. Így a 9³ BioPower 9,5 helyett 8,4 másodperc alatt érheti el a 100 km/h-s tempót, a végsebesség pedig 210-ről 220 km/h-ra emelkedik. Ami azonban ennél is lényegesebb, a szén-dioxid-kibocsátás mintegy 50-70%-kal mérséklődik. Az egyetlen adat, amelyet még nem ismerünk, az autó fogyasztása, és erős a gyanúnk, hogy ez nem véletlen, hiszen a nagyobb teljesítmény ára alkohol égetésekor általában a fogyasztás növekedése.

A 9³ BioPower rögtön a Genfi Autószalon után kapható lesz Nyugat-Európában, a hazai forgalmazás azonban kétséges, mivel Magyarországon még nem terjedt el az alkoholtartalmú E85 üzemanyag, amellyel a típus előnyös tulajdonságait ki lehetne használni.