Cadillac dízelmotor közelebbről

2007.03.08. 14:39

Már korábban is hallhattunk az új hathengeres turbódízel létezéséről, de látni először a Genfi Autószalonon lehet a korszerű szerkezetet.


A tömör építésű, mindössze 2,9 literes szerkezet kerek 250 lóerős, és változó geomegtriájú turbófeltöltője lehetővé teszi, hogy 550 Nm-es csúcsnyomatékát már 2000-es percenkénti főtengely-fordulatszámon mozgósítsa. A GM-nek sokáig nem volt igazán korszerű nagy teljesítményű dízelmotorja, de az adatok alapján úgy néz ki, ez a probléma már a múlté. A BMW kétlépcsős feltöltésű hathengeresét leszámítva ugyanis megjelenésekor ez lesz a legerősebb háromliteres turbódízel motor a piacon. A hirtelen fejlődés persze nem a véletlen műve: a GM a dízelmotor-specialista VM Motorival közösen fejlesztette ki az új V6-ost, az olaszok pedig évtizedek óta fejlesztenek korszerű dízelmotorokat személyautók számára.

Az új hathengeres először a Cadillac CTS-be kerül be az év második felétől, de nincs kétségünk afelől, hogy a vadonatúj, Olaszországban felépített dízelmotor-gyár első termékéből később az Opel és a Saab újabb típusaiba is jut majd.