Részletek a Mazda2-ről

2007.03.10. 09:27

A japánok láthatóan tiszta lappal kezdték új kisautójuk tervezését. A Mazda2 második generációja alig emlékeztet közvetlen elődjére. Meglepő módon kisebb és könnyebb lett - szemben az aktuális trenddel -, viszont a formaterve sokkal dinamikusabb, így jobban illik a Mazda jelenlegi kínálatába.


Galéria - kattintson a képre

Az új modell 3,88 méter hosszú lett, azaz durván 4,5 centivel rövidebb, mint a elődje, és a csomagtér térfogata is 20 literrel, 250 literre csökkent. Cserébe viszont nem csak jobban néz ki, mint a korábbi Mazda2-es, de bő húsz kilogrammal könnyebb is. A Mazda2-es eleinte háromféle benzinmotorral lesz kapható: egy 75 és egy 84 lóerős 1,3 literes, valamint egy 104 lóerős, 1,5 literes négyhengeressel. Később valószínűleg dízelmotoros kivitel is készül majd, de elsőként azokat a változatokat kezdik gyártani, amelyek Európában és Japánban egyaránt eladhatónak tűnnek,


Galéria - kattintson a képre

a szigetországban pedig senki nem vesz dízelmotoros kiskocsit. A motorokhoz kezdetben kétféle váltót választhatnak a vásárlók, ötsebességes automata vagy manuális szerkezetet. A futómű alapvetően ugyanolyan elrendezésű, mint az elődmodellé, illetve legtöbb riválisé; elöl MacPherson tagokat találunk, hátul pedig csatolt hosszlengőkaros felfüggesztést.

Már az egyszerűbb változatokra is 15 hüvelykes felniket szerelnek, de a kezdetektől elérhető lesz a Sports Appearance Package nevű gyári optikai tuning-készlet, amely 16 hüvelykes keréktárcsákat, az alapkivitelétől eltérő lökhárítókat, küszöbtoldatokat és tetőspoilert tartalmaz.

Az új Mazda2-es forgalmazása az év közepén indul Európában.