Ötödére csökkent a GM vesztesége 2006-ban

2007.03.15. 11:37

A 2005-ös mélypont után kezd magához térni a legnagyobb amerikai autógyártó. Tavalyelőtt 10,4 milliárd dollárt veszítettek, ami negatív rekordnak számít. Ehhez képest tavaly már csak 2 milliárd dollárt veszítettek, ami még mindig elképesztően nagy szám, de azt jelzi, hogy a GM vezetése lassanként úrrá lesz a válságon. Ráadásul míg tavaly a cég működéséből 3,2 milliárd dollár veszteség származott, addig az idén már kétmilliárd nyereséggel zárhatták volna az évet, ha a kapacitás-csökkentés nem járt volna jelentős egyszeri költségekkel.

Mindez részben annak köszönhető, hogy az autógyártó üzletág ismét nyereséggel zárt. Igaz, a 228 millió dolláros pozitív egyenleg nem túl sok, figyelembe véve, hogy 9,1 millió autót adtak el az év során, de a tavalyelőtti 1,2 milliárdos deficithez mérten így is kiváló eredmény. A GM Európai üzletága külön is említést érdemel. Az Opel, Vauxhall és Saab márkákat tömörítő részleg 1999 óta először ismét nyereséges volt: 227 millió dolláros pozitív eredménnyel zárták az évet, és hosszú idő után ismét sikerült kétmillió fölé növelni eladott autóik számát. A működésből származó nyereség legnagyobb része, mintegy 1,5 milliárd dollár persze ezúttal is a GMAC-nél, az óriáscég pénzügyi részlegénél csapódott le.

A jelenlegi helyzetben még a GM vezetői sem lehetnek olyan magabiztosak, hogy jóslatokba merjenek bocsátkozni, de most már reménykednek, hogy az eredmények tovább javulhatnak, és így egy-két éven belül ismét nyereségessé válhat a cég.