A Mazda nem mond le a Wankel-motorról

2007.03.23. 14:08

A japán gyártó nemrég közzétette középtávú műszaki fejlesztési tervét, amelyben az RX-8 bolygódugattyús motorjának továbbfejlesztés is szerepel.

A Mazda Wankel-motor fejlesztésének leállítása már többször is szóba került, hiszen a japán cégen kívül már egyetlen autógyártó sem lát fantáziát ebben a motortípusban. Legutóbb az RX-7 pályafutásának végén tűnt úgy, hogy abbahagyják a fejlesztést, és a legendák szerint így is történt volna, ha néhány lelkes mérnök a szabadidejében nem folytatja a munkát. Az RX-8 bemutatása óta megint nagy a csend a Renesis motor körül, pedig állítólag most is dolgoznak rajta. A következő, erősebb, és jóval takarékosabb változat állítólag 2010-re készül el, a 2+2 ajtós sportkocsi második generációjával együtt.

A Mazda a Wankel-motor következő generációja mellett más műszaki újításokon is dolgozik. Rövid távon a motort az autó álló helyzetében leállító, majd szükség esetén újraindító szerkezet bevezetésével szeretnék csökkenteni autóik fogyasztását és károsanyag-kibocsátását, illetve járműveik tömegének csökkentését is a célok közt említik. Ez utóbbi törekvés már a Mazda2-es esetében is érzékelhető: a második generáció mintegy 100 kilogrammal könnyebb, mint az elődje volt. Hosszabb távon a jelenlegieknél jobb hatásfokú automata váltók, az etilalkohol-üzemű Otto-motorok és a hidrogénhajtású hibrid modellek fejlesztésében látja a megoldást a Mazda vezetése, hasonlóan a legtöbb nagy autógyártóhoz.