Kéthengeres Fiat turbómotor két év múlva

2007.03.29. 10:39

A pletykák nem voltak alaptalanok. Az olaszok valóban dolgoznak egy apró kéthengeresen, amely a Fiat 500-asban mutatkozhat be, bár a fejlesztés még javában folyik.

Az Automotive News Europe New Powertrain Technologies konferencián beszélt a Fiat képviselője az új motorról. Már most kiderült, hogy a kéthengeres mindössze 900 köbcentis lesz, de maximális teljesítménye a turbófeltöltésnek köszönhetően eléri a 105 lóerőt, csúcsnyomatéka pedig a 155 Nm-t, azaz a nyers adatok alapján erősebbnek tűnik, mint a Panda 100HP 1,4 literes, 16 szelepes négyhengerese.

Ugyanakkor a Fiat szerint a fejlesztés elsődleges célja nem a teljesítmény növelése, hanem a motor hatékonyságának javítása: állítólag az átlagfogyasztása és a szén-dioxid-kibocsátása is mintegy 20%-kal alacsonyabb lehet a jelenleg használt, azonos teljesítményű szívómotorokhoz képest.

Az olaszok csak akkor szeretnék bemutatni az új kéthengerest, ha az már valóban hozza az elvárt paramétereket, ezért csak az 500-as bemutatóját követő második évben, 2009-ben kezdik meg a gyártását. Az 500-as mellett várhatóan a Pandába is bekerül a turbós kéthengeres, az azonban már nem valószínű, hogy ennél nagyobb autókban is bemutatnák.