Alsó-Szászország is VW-részvényeket venne

2007.03.29. 14:14

A Volkswagen másik nagy részvényese is növelné részesedését a cégcsoportban, miután a Porsche bejelentette, hogy 30% fölé növeli a sajátját.

Alsó-Szászország tartomány jelenleg a VW-részvények 20,25%-át tartja az kezében, ami addig biztosít számára döntő szót az igazgatótanácsban, ameddig érvényben van a Volkswagen törvény néven emlegetett a jogszabály. Ez a rendelkezés lehetővé teszi, hogy a VW alapszabályában minden részvényes szavazati jogát 20%-ra korlátozzák, függetlenül attól, hogy mekkora a részesedése a vállalatban. A jogszabály azonban hamarosan hatályon kívül kerülhet, mivel nem egyeztethető össze az Európai Unió szabad versenyt garantáló alapelveivel.

A tartomány kormányzója, Christian Wulff egyelőre annyit mondott, hogy 25%-ra szeretnék növeli Alsó-Szászország részesedését a VW-ben, de ez egyelőre nem biztos, már csak azért sem, mert a cég további 5%-ának felvásárlása napi árfolyamon úgy 1,15 milliárd euróba kerülne, és nem biztos, hogy a költségvetés kibírna ekkora megterhelést az adók emelése nélkül. A tartományi politikusok elsősorban azért érdekeltek a cég irányításába való beleszólás lehetőségének fenntartásában, mert a VW a régió legnagyobb munkaadója, és csak így látják biztosíthatónak, hogy a VW nem bocsátja el szavazók ezreit a munkahelyükről.