A Mazdától veszi át új kisautóját a Ford?

2007.04.25. 14:40

Nem titok, hogy a Ford is szeretne kihasítani egy szeletet az épp csak éledező amerikai kisautópiacból. Az azonban meglepő, hogy nem Európából, hanem Japánból hoznak egy típust, hogy kielégítsék az igényeket.

A Fiesta vagy a Fusion helyett a kizárólag Japánban forgalmazott Mazda Verisa lehet az a modell, amelyet némi átalakítás után, Ford márkajelzéssel Amerikában is piacra dobnak. A Ford hivatalosan persze még nem nyilatkozott, de állítólag több, erősen elmaszkírozott, de azért felismerhető Verisát is tesztelnek a vállalat amerikai központjában. Bár kézenfekvőbbnek tűnhet Európából átvinni a Ford egyik saját kisautóját, a Mazda típusa mellett több érv is szól. Egyrészt újabb konstrukció, mint a Fiesta vagy a Fusion, másrészt magas, dobozforma kialakítása közelebb áll az amerikai ízlésvilághoz, harmadrészt – és alighanem ez most a legfontosabb a Ford számára – a valutaárfolyamok miatt kedvezőbb feltételekkel importálhatnak Japánból, mint Európából.

A Verisának Amerikában is a jól ismert ellenfelekkel kell megküzdenie: a nálunk Jazzként ismert Honda Fit, a Toyota Yaris és a Scion xB is Japánból érkezik.