Iacocca: a Daimler elcseszte

2007.05.21. 13:38

A Chrysler egykori legendás megmentője, a 83 éves Lee Iacocca csúnyán kiosztotta a Mercedest a Business Week című gazdasági hetilapba írt cikkében.


Lee Iacocca

"Daimler screwed Chrysler royally..." – írja az egykori sztármenedzser, ami nyersen fordítva így hangzik: a Daimler alaposan elkefélte a Chryslert. Később persze ki is fejti a véleményét: "Amikor a Mercedes-Benzzel egyesült, a Chrysler a világ egyik legnyereségesebb autógyártója volt... de a Daimler vezetésével kevesebb mint egy évtized alatt szakadékba zuhant." Ez így leírva elég meredeken hangzik, bár az igaz, hogy a detroiti gyártó az egyesülés évében mintegy ötmilliárd dolláros nyereséget termelt. Ugyanakkor egyáltalán nem biztos, hogy a korábbi vezetés képes lett volna ügyesebben irányítani a céget a gyorsan változó piaci körülmények mellett. Tagadhatatlan persze, hogy a Mercedes és a Chrysler között soha nem alakult ki a megfelelő együttműködés: két különálló vállalat maradt, közös vezetőséggel, ami nem is eredményezhetett igazán hatékony működést.

Iacocca az új tulajdonossal kapcsolatban komoly aggályokat fogalmazott meg. Azt írja, hogy a Cerbreus Capitalhoz hasonló cégek gyakran törekszenek rövid távú profit elérésére, ezért félő, hogy az új tulajdonos tömeges elbocsátásokkal és a fejlesztések leállításával lefaragja a költségeket. Ezzel egy-két év alatt visszanyerheti a befektetett összeget, majd zsíros haszonnal továbbadhatja a Chryslert, amely azonban így elveszíti a további fejlődéshez szükséges tartalékait.