Jönnek a sportos Kia modellek?

2007.05.23. 10:01

Brit lapértesülések szerint xR jelzéssel érkeznek a gyárilag tuningolt Kiák. Várhatóan a Cee'd sportos változata lesz a sorozat első tagja, de a következő három évben több másik típuson is feltűnik majd a kétbetűs jelzés. Arról egyelőre megoszlanak a vélemények, hogy pontosan mit is tartalmazhatnak a gyári sportcsomagok. Egyesek szerint csupán optikai tuningra futja a koreaiak költségvetéséből, míg mások szerint nagy teljesítményű motort, sportos hangolású futóművel és hatékonyabb fékrendszert kapnak az xR jelzésű típusváltozatok.

A Kia, és testvérmárkája, a Hyundai már több tanulmányautót is bemutatott 200 lóerő körüli teljesítményű, négyhengeres, turbófeltöltéses benzinmotorokkal, de jelenleg nincsen igazán erős, kisebb autókba is beépíthető sorozatgyártású motorjuk. Így eddig az Európában és Észak-Amerikában egyaránt népszerű sportos kompakt modellek piacára – amilyen a VW Golf GTI vagy a Renault Mégane RS – sem próbáltak betörni. Lassanként azonban a koreaiak is belátják, hogy nem elegendő jó tömegautókat készíteni: szükség van olyan típusváltozatokra is, amelyek elsősorban az adott modell megítélését hivatottak javítani, így – bár önmagukban nemigen termelnek hasznot – jelentősen növelhetik az eladásokat.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.