PhUV: célszerű egyterű a Fülöp-szigetekről

2007.06.18. 15:05

A Jeepekből kialakított kisbuszok, a jeepney-k hazájában készül ez az egyszerű, kisbuszjellegű jármű, amelyet a Fülöp-szigeteki Autóalkatrész-gyártók Szövetsége mutatott be.

Síküveg ablakaival, baltával faragott formatervével, és rettenetes krómutánzatú műanyag dísztárcsáival az 1,9 méter széles és 4,3 méter hosszú jármű inkább valami kisipari kendácsnak tűnik, mint nemzeti ügynek, pedig a gyártást még a kormány is támogatja. A műszaki alapok Kínából származnak. A 2,2 literes, négyhengeres dízelmotor és az alváz a Beiqi Foton cég Isuzu pick-upra emlékeztető kisteherautójából került át a PhUV-ba, így lényegében csak a felépítményt kellett helyben elkészíteni. Ebben az ország legnagyobb jeepney-gyára, a Francisco Motors működött közre.

Az egyszerű, de célszerű kivitel arra utal, hogy a PhUV tervezésénél az alacsony ár és a könnyű karbantarthatóság volt a két legfontosabb szempont. Bár pontos adatokat nem tudunk, biztosra vesszük, hogy a nemzeti büszkeség és a barátságos árcédula feledteti a vásárlókkal a jármű kisebb-nagyobb hiányosságait.