Harminc éves a 7-es BMW

2007.07.30. 10:05


Galéria - kattintson a képre

Harminc évvel ezelőtt, 1977-ben mutatta be a BMW új zászlóshajóját, az E23-as limuzint, az első hetest, mely gyorsan alapfogalommá vált a nagytestű luxusautók osztályában. Csaknem egy évtizedig gyártották a BMW soros hathengeres M30-as motorjával. Az első modell 728 néven érkezett, majd jöttek a 730 és 733i típusok. Az első 7-es széria a BMW akkori főtervezője, Paul Bracq által megrajzolt 6-os kupéktól örökölte a formáját, a fejlesztés során két cél lebegett a mérnökök szeme előtt: legyen ez a legnagyobb BMW, de legyen ugyanolyan dinamikusan vezethető, mint a müncheni cég többi modellje.
A 7-es sorozat már a kezdetek kezdetétől rendkívüli technikai fejlettséget képviselt, a széria befecskendezős motorokkal, légkondival, fedélzeti számítógéppel, blokkolásgátlóval, légzsákokkal és automata váltókkal hódított. A 7-es jelenleg, a kisebb átalakításokat nem számolva, a negyedik generációnál tart, és továbbra is a legmodernebb megoldásokat felvonultató típusok közé tartozik.
A Bangle-érában, sokak örömére és sokak bánatára, a hetes jelentősen elmozdult a korábbi konzervatív vonalról, megjelenése sokkal határozottabbá vált, de még mindig megfelel eredeti szerepének. A legnagyobb BMW limuzin továbbra is érzékenyen irányítható, és tele van fineszes technikai megoldásokkal. Boldog születésnapot, 7-es BMW!