Általános sztrájk a General Motorsnál

2007.09.25. 12:12

Tegnap dél óta állnak az amerikai vállalatóriás egyesült államokbeli gyárai, miután az autóipari munkások szakszervezete, az UAW meghirdette az általános munkabeszüntetést.

Összesen 73 ezer dolgozó tagadta meg a munkát a GM amerikai üzemeiben, eddig mintegy 12 ezer darabos termeléskiesést okozva, de a helyzet rosszabbodik, mivel lassan a kanadai gyárak is kifogynak az Egyesült Államokból érkező alkatrészekből. Az UAW és a GM közti nézeteltérés az eddig kiszivárgott információk szerint elsősorban a gyártó által a nyugdíjasok után fizetett egészségbiztosítás összege miatt alakult ki, de a szakszervezet állítólag a gyárak átszervezése, a tervezett elbocsátások és a munkások kifizetésének módja ellen is tiltakozik. Biztosat egyelőre csak a két delegáció tudhat, mivel a tárgyalások egyelőre zárt ajtók mögött zajlanak.

A GM utoljára 1976-ban nézett szembe hasonló általános munkabeszüntetéssel, az utolsó, egyetlen üzemet érintő sztrájk pedig 1998-ban volt. Elemzők szerint az autógyártónak gyorsan kell lépnie. Már néhány hét alatt milliárd dolláros nagyságrendű veszteséget okozhat a munkabeszüntetés, amit jelenlegi nehéz anyagi helyzetében aligha engedhet meg magának a GM.