Millió dolláros autóroncs

2007.10.16. 15:27

A képen látható 1911-es évjáratú Oldsmobile 1,65 millió dolláros áron kelt el egy amerikai aukción a napokban.

A romos állapotú túrakocsi értékét az adja, hogy annak idején csupán 159 példány készült belőle, és ezeknek a nagy része is elpusztult az elmúlt 96 év során. Ma csupán három példány létezéséről tudnak, és ezek közül csupán egy esett át felújításon. Az elárverezett példányon minden eredeti állapotú, így érthető, hogy a gumiabroncsokból már csak foszlányok maradtak, a fém alkatrészeket láthatóan megrágta a rozsda, és a a bőr kárpitozás is merev és repedezett. Az öreg Olds ennek ellenére viszonylag szerencsés: az első tulajdonosa az 1950-es évek közepéig egy fészerben tartotta, azután egy múzeumi raktárban töltötte az elmúlt bő ötven évet.

Ráadásul – bár a felújítását nem kezdték el – az előző tulajdonosa tervbe vette a restaurálást, így felkutatott hozzá néhány eredeti alkatrészt, köztük egy teles garnitúra használható kereket is, így elképzelhető, hogy hamarosan régi fényében láthatjuk viszont a matuzsálemi korú autót.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.