Boxster RS 60: egy legendás győzelem emlékére

2007.11.27. 14:29

A Porsche a Bolognai Motor Show-n leplezi le az RS 60 Spyder jelzésű korlátozott példányszámú Boxster változatot.


Galéria - kattintson a képre

A minimálisan átalakított kétülésessel az 1960-as sebringi 12 órás sportkocsiversenyen győztes Type 718 RS Spider típus emlékét próbálja felidézni a gyártó, ezért készül az RS 60-asból pontosan 1960 példány, és ennek köszönhető az ezüstszínű fényezés, illetve a vörös bőrkárpit. A legtöbb hasonló emlékmodell esetében meg is elégednek a gyártók ennyi változtatással és néhány számozott táblával, de a Porschénél azért komolyabban vették a feladatot. A Porsche Design egyedi első légterelőt tervezett az autóhoz, a gyári mérnökök pedig egy új kipufogórendszerrel 303 lóerőre növelték a 3,4 literes hathengeres teljesítményét. Ráadásul az RS 60-asok aktív lengéscsillapítással érkeznek, és a 19 hüvelykes felniket is csak ehhez a modellváltozathoz gyártják.


Galéria - kattintson a képre

Az átdolgozott Boxster persze így is csak halvány árnyképe lehet az eredeti 718-asnak, amely 1,6 literes, 165 lóerős, négyhengeres boxermotorjával, ötsebességes váltójával és alig 500 kilogrammos tömegével kora egyik legeredményesebb versenyautója volt. Az apró versenykocsi a sebringi diadal mellett több Targa Fiorio-győzelmet is szerzett a Porschének, sőt, ez a modell szolgált az első Porsche formula-versenyautók alapjául is.

A Boxster RS 60 Spyder 2008 márciusától lesz kapható, Európa-szerte egységes, nettó 53 ezer eurós alapáron, így Németországban például 63 873 eurót kell majd fizetni egy ilyen számozott Porschéért.