Gyári tuning készül a Ford ST modelljeihez

2008.01.04. 11:50

Brit lapértesülések szerint a Focus és a Fiesta legsportosabb utcai változataihoz teljesítménynövelő készletet ad ki a Ford of Europe, amelyet nem csak újonnan vásárolt autókhoz kínálnak majd.

A fejlesztést állítólag egy külső céggel, az angliai Maldonban működő Mountune műhellyel végeztették el, amely korábban versenyautók motorjainak átalakításával szerzett magának hírnevet. Ha igazak a hírek, a tuningmesterek nem végeztek félmunkát, a Fiesta ST kétliteres motorjának teljesítményét állítólag 35 lóerővel sikerült megemelni, azaz a tuningkészlet beépítése után 185 lóerő szabadítható fel a gázpedál tövig taposásával. Ezzel az autó állítólag 8 másodpercen belül elérheti a 100 km/h-s tempót.

A Focus ST-ben használt öthengeres, 2,5 literes Volvo turbómotor teljesítménynövekedése valamivel kevésbé látványos. Itt 225-ről 260-ra emelkedett a lóerők száma, ami ennél a motornál még nagyon messze van a lehetőségek teljes kihasználásától, de a tuningmesterek nyilván arra is gondoltak, hogy az első kerekekre nem célszerű nagyobb teljesítményt zúdítani. A Focus ST állítólag már így is érezhetően gyorsabb lesz az átalakítás következtében: 6,8 helyett akár 5,5 másodperc alatt is elérheti a 100 km/h-s sebességet.

Úgy tudjuk, a Fiesta ST 185 és a Focus ST 260 készleteket még az év első felében bemutatják, bár egyáltalán nem biztos, hogy a két tuningcsomag egész Európában elérhető lesz.