ZAP Alias: elektromos élményautó három keréken

2008.01.31. 11:08

Ismét itt egy apró vállalkozás, amely villany-sportkocsi fejlesztésébe kezdett: a ZAP a Venturi és a Tesla ellenfele szeretne lenni, méghozzá egy fura háromkerekű járgány segítségével.

A ZAP, azaz Zero Air Pollution (nulla légszennyezés) nem egy apró garázscég, komoly tőke és műszaki háttér áll mögötte. A fejlesztésbe a Lotus is besegített, a gyártásra pedig egy kínai autógyártóval kötöttek szerződést. Első típusukat, az Aliast 14 hónapon belül piacra szeretnék dobni, bár a fura háromkerekű egyelőre csak virtuálisan létezik. A tervek szerint a kétszemélyes jármű első kerekeibe két, egyenként 160 lóerős kerékagy-villanymotor kerül, így az Alias 5,7 másodperc alatt gyorsulhatna 100 km/h-ra, a végsebessége pedig 160 km/h lenne. Az előzetes számítások szerint a jármű 240 kilométert tehetne meg egy feltöltéssel, így városba és rövidebb városközi túrákra tökéletesen megfelelhet.

Mindezt persze a Tesla roadstere is tudja, csakhogy annak az árából elvben akár három ZAP is kitelik majd, ugyanis a kínai gyártásnak köszönhetően az Alias ára állítólag 30 ezer dollár alatt maradhat. A kérdés csak az, hogy lesz-e elég környezettudatos vásárló, aki inkább költi a pénzét egy ilyen furcsa elektromos sportkocsira, mint mondjuk egy kétszemélyesként is sokkal használhatóbbnak tűnő Mazda MX-5-ösre.