A Mercedes lehet az Aston Martin új partnere

2008.02.06. 11:51

Állítólag a brit sportkocsigyártó egyik tulajdonosa, kuvaiti Investment Dar igyekszik összehozni valamiféle szövetséget a Mercedesszel, azzal a nyilvánvaló céllal, hogy a későbbiekben minél kisebb költséggel fejleszthessen új típusokat az Aston Martin.

Az angol cég jelenleg ugyan nyereséggel működik, de az összes modellbe Ford-alkatrészeket szerelnek, ami hosszabb távon már csak azért sem tartható állapot, mert a Ford a Jaguar és a Land Rover küszöbön álló eladásával számos komponens fejlesztését teljesen abbahagyja. A Vantage V8 motorja például a Jaguar nyolchengeresének egy változata, a többi típusban használt V12-es pedig két hathengeres Ford-motor összeházasításából származik. Az Aston Martinnak vagy ezeket a motorokat kellene saját erőből továbbfejlesztenie, ami horribilis összegbe kerülne, vagy olyan partnert kell találnia, amely saját maga számára is készít ilyen kaliberű motorokat. Így viszonylag kevés partner jöhet szóba: főként a nagy német luxusautó-gyártók.

A Mercedes jó partner lenne, hiszen megfelel a fenti feltételeknek, és legnagyobb részvényese, Kuvait állam nyilván jelentős segítséget nyújthat az Investment Darnak a két gyártó közti kapcsolat felépítéséhez. Ha minden a tervek szerint halad, akkor a Mercedes és az Aston Martin számos területen segítheti egymást: nemcsak a motorok és autók fejlesztésében, de a gyártásban és az értékesítésben is. Most már csak az a kérdés, hogy a Daimler AG. vezetése hajlandó-e támogatni az Aston Martin fejlődését, és ha igen, milyen áron.