Opel kisautó motorkerékpár-alkatrészekből?

2008.02.12. 13:28

A GM német leányvállalata egy maximum 8000 eurós városi kisautó kifejlesztését fontolgatja.

Az információ az Opel első emberétől, Hans Demanttól származik, aki azt is megemlítette, hogy az ár alacsonyan tartásának érdekében motorkerékpár-alkatrészeket is felhasználnának a tervezésnél. Ennél többet nem árult el a konkrét tervekről, mondván, hogy egyelőre a lehetőségek felmérésénél tartanak. Az azonban így is világos, hogy főképp a motor, esetleg a hajtáslánc egyes elemei származhatnak egy városi kisautóban motorkerékpárból.

Egy 600-900 köbcentis kéthengeres elegendő teljesítményt nyújt egy ilyen kisautó meghajtásához, ugyanakkor elég egyszerű és olcsón gyártható, hogy jelentős megtakarítást jelentsen. Egy kész motorkerékpár-motor átdolgozása ráadásul nagyságrendekkel kevesebb fejlesztést igényel, mintha az Opel egy új motorcsalád fejlesztésébe fogna. A lehetséges partnerek közül a Suzukival igen jó kapcsolatot ápol a General Motors, de akár a Honda, vagy valamelyik kínai motorkerékpár-gyártó is beszállhat az üzletbe.

Az Opel nem az első autógyár, amellyel kapcsolatban felmerül a motorkerékpár-motor felhasználásának lehetősége. A Toyota állítólag a Yamahától szerzi be jövőre bemutatkozó kiskocsijának kéthengeresét.