Zenz: sportkocsi jelképes fogyasztással

2008.02.25. 11:40

Ralf Zenz, egy német formatervező agyszüleménye a képeken látható kupé, amelyet szépnek ugyan nem neveznénk, de állítólag roppant hatékony lehet.


Galéria - kattintson a képre

Az autó egyelőre nem több életnagyságú makettnél, de tervezője szerint az egyik legtakarékosabb sportos utcai autó lehetne belőle, ha sikerülne elindítani a szériagyártását. A kulcs a karosszéria alacsony légellenállása és az alacsony tömeg: a formatényező állítólag csupán 0,21, és a végleges modell sem nyomna többet 760 kilogrammnál, így egy 140 lóerős dízelmotorral elérhetné a 230 km/h-s végsebességet, miközben megfelelő körülmények közt beérhetné 3 liter üzemanyaggal 100 kilométeren. Mindezt ráadásul úgy, hogy a tervező nem a felszereltségen spórolna: a szériafelszereltség része volna a légkondicionáló, a hifi és a navigációs rendszer, az elektromos ablakok és tükrök, valamint az állítható kormány és pedálsor, azaz a legtöbb olyan kényelmi berendezés, amelyet a vásárlók egy korszerű utcai autótól elvárnak.

Ilyen autót sokan szeretnének, a kérdés csak az, hogy ki állná a fejlesztés és a gyártás kezdeti, horribilis költségeit, és hogy egy példány ennyibe kerülhet. Ha tudja is a választ, Ralf Zenz ezekről a részletekről egyelőre nem nyilatkozik, talán épp azért, mert a genfi bemutatót befeketető-csalogatónak szánja.