Új utcai Ferrari jön szeptemberben

2008.03.11. 10:13

A Ferrari elnöke, Luca di Montezemolo jelentette be Genfben, hogy az őszi Párizsi Autószalonon új típust mutat be az olasz sportkocsigyártó. Sajnos ennél többet egyelőre nem mondott a típusról, de valószínűtlen, hogy valamelyik, jelenleg kapható Ferrari utódjáról lenne szó, hiszen egyik modell sem olyan régi, hogy cserére szorulna.

Egyes feltételezések szerint az F149 kódnéven futó orrmotoros típusról lehet szó, amelyet a korábbi pletykákból eléggé jól ismerünk. Ezek szerint a típus a Maserati GranTurismo műszaki alapjaira épül, és egy vadonatúj, közvetlen befecskendezéses V8-as motorral készül. Az új nyolchengeres állítólag ugyanarra a 4,3 literes blokkra épül, amit az F430-asban használnak, de teljesen új hengerfejeket kap. Így ugyan nem lesz olyan nagy fordulatszámú, és teljesítményű, viszont állítólag legalább 10%-kal csökken a fogyasztása, miközben a Maserati által használt 400 lóerős kivitelnél erősebb lesz.

Bár korábban úgy nézett ki, hogy ez lehet a Ferrari új alapmodellje, állítólag valamivel drágább lesz, mint az F430-as, és sokkal inkább szánják gyors túrakocsinak, mint utcára szelídített versenygépnek. Így azon vásárlók figyelmét is felkeltheti a Ferrari, akik a középmotoros típust túl spártainak, a 612 Scagliettit pedig túl drágának találták. Ezzel a típussal valószínűleg drasztikusan megnövelhetik a cég eladásait: egyes elemzők szerint a jelenlegi évi 6000-ről akár 10 ezer fölé is emelkedhet a maranellói sportkocsigyártó termelése.