Veszélyben a Maybach

2008.03.17. 12:14

A Daimler AG. vezetősége fontolgatja, hogy megszünteti alig hat éve újjáélesztett luxusmárkáját. Az információ magától Dieter Zetschétől, a vállalat első emberétől származik, aki egy riport során beszélt a Maybach előtt álló lehetőségekről.

A legnagyobb gondot az alacsony eladások jelentik, főképp a jóval kedvezőbb árú, és korszerűbb Mercedes S osztály bemutatása óta zuhant nagyot az érdeklődés. Tavaly már csak 146 Maybachot sikerült eladni világszerte, Zetsche szerint nagyjából tizedannyit, mint amennyi a márkával kapcsolatos eredeti tervekben szerepelt. Ráadásul mivel jelenleg nem fejlesztenek újabb Maybachokat, aligha tudják növelni az eladási számokat a közeljövőben. A nemrég bemutatott Landaulet ugyan felpezsdítheti valamelyest a luxusmárka körüli álló vizet, de a nyitható tetejű kivitel aligha segít sokat a forgalom fellendítésében. A Daimler vezetése számára persze nem is az autók gyártása okozza a legnagyobb gondot, igazán sokba a kereskedőhálózat fenntartása kerül. Zetsche szerint persze vannak olyan tények is, amelyek a Maybach megtartása mellett szólnak. Ilyen, hogy az autók a mindenkori Mercedes S osztály alapjaira épülhetnek, így viszonylag gyorsan és olcsón lehet újabb típusokat fejleszteni.

A vezérigazgató elmondta, hogy a Maybach sorsáról egyelőre megoszlik az igazgatótanács véleménye, ezért aligha várható végleges döntés a közeli jövőben. Zetsche szerint ugyanakkor legfeljebb két évük van a márka sorsának eldöntésére, ugyanis ha meg akarják tartani a Maybachot, akkor el kell kezdeni a következő generációs típusok fejlesztését.