Háromkerekű klónok Kínából

2008.03.18. 15:06

Azon már nemigen lepődnénk meg, hogy a kínaiak formatervet lopnak: évek óta csinálják, gyakorlatilag zavartalanul, még a legnagyobb nemzetközi autógyártók hangos tiltakozása ellenére is.


Galéria - kattintson a képre

Amit viszont a Shangdongban működő Jin Da Lu művelt a Toyota Prius, a Peugeot 206-os és a Chevrolet/Daewoo Matiz formájával, ahhoz még csak hasonlót sem láttunk soha. Igazi lopásról nem is nagyon beszélhetünk, inkább csak ihletszerzésről, hiszen mindhárom autó vonásait fura kis háromkerekűekre dolgozták rá a kínai tervezők. Amennyire tudni lehet, ezek a négyajtós járművek lényegében robogómechanikára épülnek, és hasonló célt szolgálnak, mint a indiai Tata Nano. Olyan, rossz anyagi helyzetben levő családoknak kínálnak megfizethető utazási lehetőséget, akik egy motorkerékpáron már nem férnének el, viszont igazi autót nem tudnának vásárolni.

Egy ilyen vicces tákolmányban persze könnyen teremnek a kisebbségi érzések - talán ennek tudható be, hogy a gyártó a nagyobb és drágább modellekéhez hasonló formába csomagolva próbálja eladni a járgányokat.