Jean Todt távozik a Ferrari éléről

2008.03.19. 10:16

Az F1-es csapat vezetését már az év elején átadta a 62 éves francia menedzser, most pedig a Ferrari vezérigazgatói teendőitől is megszabadult, hogy nyugalmasabb dolgokkal foglalkozhasson.

Jean Todt, aki 1993-ban szerződött a Ferrarihoz a Formula-1-es csapat élére, csak 2006-ban vette át az egész cég irányítását, azzal a feltétellel, hogy csak addig marad, ameddig a Ferrari elnöke, Luca di Montezemolo az olasz iparvállalatokat tömörítő Confindustria elnöki teendőit látja el, és ezért nem foglalkozhat a sportkocsigyártó napi ügyeivel. Montezemolo visszatért, így Todt most már visszavonulhat, ahogy mondta, hogy több ideje maradjon saját magára.

Az apró francia elképesztő karriert futott be. 1966 és 1981 között rali-navigátorként működött, és az utolsó évben Guy Fréquelin oldalán megszerezte a világbajnoki második helyezést. Egy évvel később már a Peugeot versenyrészlegét vezette, ahol rali-világbajnoki címek, Dakar- és Le Mans-győzelmek sora született az irányítása alatt. 1993-ban szerződött át a Ferrarihoz, miután hiába próbálta elérni, hogy francia munkaadója gyári csapatot indítson a Formula 1-ben. Az alapító 1988-as halála óta csak küszködő Scuderia Ferrarit is sikerült néhány év alatt talpra állítania. 1996-tól már a bajnokságért küzdhetett az olasz istálló, de Todt munkája az ezredfordulóra érett be igazán. A Ferrari Michael Shumacherrel a volánnál öt egymást követő évben szerzett világbajnoki címet 2000 és 2004 között.

Todt a versenycsapat irányítását már január elején átadta Stefano Domenicalinak, az istálló korábbi sportigazgatójának, a teljes Ferrari igazgatását pedig Amedeo Felisa veszi át, aki eddig is a napi ügyeket irányította a cégnél. Az apró francia természetesen nem szakad el teljesen a Ferraritól, hiszen az igazgatótanács tagjaként, és a versenycsapat tanácsadójaként továbbra is számítanak a szakértelmére.