Cirbin V13R: Harley-motorral három keréken

2008.03.25. 13:18

Vannak ötletek, amelyek soha nem aratnak sikert, mégis újra meg újra felbukkannak. Ilyen a sportos háromkerekű motorkerékpár-alkatrészekből. Évtizedek óta építenek ilyen járműveket a világ különböző pontjain kisebb-nagyobb cégek, de elterjeszteni mégsem sikerült, mivel egy ilyen szerkezet általában célszerűtlen, kényelmetlen és drága, és ezt még a lélegzetelállító vezetési élmény sem ellensúlyozza.


Galéria - kattintson a képre

A téma legújabb variációja az Egyesült Államokból érkezett. A Cirbin V13R egy kétüléses, csővázas, mindössze 3,53 méter hosszú és 1,07 méter magas, de 1,99 méter széles jármű, amelyet egy 125 lóerős, kéthengeres Harley Davidson motorkerékpár-motor mozgat. A pontos menetteljesítmény-adatokat nem ismerjük, de az egész alkotmány csupán 475 kilós, így nyilván jobban gyorsul, mint a legtöbb utcai sportkocsi. A V13R természetesen a motorkerékpár szekvenciális váltóját örökölte, de a tervezők megoldották a hátramenet problémáját, ami igazán jól fog jönni, hiszen a kis háromkerekűt 205/45 ZR17-es első és 295/35 ZR18-as hátsó kerekein azért nem lehet igazán könnyű tologatni.

A csúnyácska élményjárgány ráadásul nem is igazán jó vétel: öt híján 40 ezer dollárba kerül extrák nélkül, ennyiért pedig három-négy pokolian gyors sportmotort, vagy legalább egy egész komoly sportkocsit lehetne vásárolni. Ha a V13R mégis életképesnek bizonyul, azt elsősorban az Egyesült Államok óriási piacának köszönheti, ahol évente egy-két száz ilyen rétegmodell biztosan eladható, akkor is, ha minden ésszerű érv ellene szól.