Feltámadnak a Tatra személyautók?

2008.04.03. 15:36

Nem tudni, hogy csak ügyes áprilisi tréfa, vagy komoly szándék húzódik meg a háttérben, de a cseh sajtóban felbukkant a hír: a Tatra teherautógyár vezérigazgatója, Ronald Adams újjáélesztené a személyautó-gyártó üzletágat a cégen belül.

A terv első hallásra kissé életszerűtlennek tűnik: Adams két vagy három régi Tatra személyautó korszerű reprodukcióit kezdené gyártani, nagy tömeggyártóktól származó alkatrészek felhasználásával. Rendelésre, jórészt kézi munkával készülő autókról volna szó, amelyek ráadásul csak külsejükben emlékeztetnének a klasszikus, léghűtéses farmotorral felszerelt cseh csúcsjárgányokra, hangulatukban már aligha. Legfeljebb néhány száz példány készülhetne évente, de a lényegen ez mit sem változtat: a Tatra jelvény ismét új építésű személyautókon tűnhetne fel.

Tovább gondolva a dolgot, egész izgalmas kombinációk képzelhetők el: mondjuk a hatalmas 603-as guruló padlizsán brutális BMW vagy Mercedes V8-assal, netán egy sportos Tatraplan Subaru boxer-turbómotorral. Még ha az egészből semmi sem igaz, akkor is jól esik ilyen ábrándokat szőni nagyszerű, feltámasztott régiségekről.