Aston Martin-részvényeket venne a Mercedes?

2008.04.05. 10:07

Egy brit szaklap szerint Stuttgartban komolyan érdeklődnek a sportkocsigyártó iránt, és nem csak jól csengő neve miatt.

Korábban is hallhattuk már, hogy a Mercedes lehet az Aston Martin új motor- és hajtáslánc-szállítója, miután a Forddal lejár a britek szerződése. A legújabb pletyka szerint azonban sokkal komolyabb, kölcsönös együttműködés alakulhat ki a két autógyártó között. A Mercedes állítólag az Aston Martin korszerű, könnyen módosítható alumínium sportkocsi-platformját szeretné megszerezni, és a britek segítségével továbbfejleszteni, hogy erre építse az SL következő generációját, illetve más, még drágább sportkocsijait.

A VH jelű platform már bizonyította előnyös tulajdonságait: az Aston Martin néhány év alatt teljesen lecserélhette a segítségével összes korábbi típusát, és többféle, nagyon eltérő árfekvésű és teljesítményű autót építhet rá, gyakorlatilag ugyanazokat a gyártóberendezéseket használva. Ugyanerre az alumínium struktúrára épül a V8 Vantage , a DB9 és a DBS, sőt, a hamarosan bemutatkozó négyajtós Rapide is. A Mercedesnél ugyanakkor épp a sportkocsik hosszadalmas és költséges fejlesztése okozott gondot a múltban. Az SLR szupersportkocsin például bő öt évig dolgoztak a tervezők, mielőtt gyártásba kerülhetett, jó kétszer annyi ideig, amennyi alatt az Aston Martinnál elkészül egy új típus.

Mindez persze most még csupán olyasfajta pletyka, ami háromból jó ha egyszer igaznak bizonyul, de az Aston Martin és a Mercedes együttműködése mellett szól, hogy mindkét cégnek vannak kuvaiti részvényesei, akik már korábban jelezték, hogy pártolnák egy ilyen kapcsolat kialakítását.