Az első női győzelem az Indycarban

2008.04.21. 13:23

Az autóversenyzésben eddig a férfiaké volt a főszerep, bár időről időre azért feltűnik egy-egy nő a volán mögött. Eddig azonban nemigen láthattunk olyat, hogy az autóversenyzés csúcskategóriáiban győzni is tudott volna egy hölgy.

Épp ezért figyelemre méltó, hogy az IndyCar sorozatban, amely Észak-Amerikában közel olyan népszerű, mint a Formula-1 vagy a Nascar, a hét végén női győztest ünnepelhetett a közönség. Az Indy Japan 300 futamon ugyanis Danica Patrick, a sorozat egyetlen hölgyversenyzője futott be a célba elsőként. A 26 éves pilóta persze már 2005-ben feltűnést keltett azzal, hogy teljesítménye alapján kiérdemelte az IndiCar sorozat Év Újonca díját, és azóta is hatalmas rajongótábort tudhat maga mögött, de ezzel a győzelemmel végképp elhallgattathatja azokat, akik szerint csak kedves mosolyának és az overálon átsejlő idomainak köszönheti a rá irányuló figyelmet.

Danica persze még inkább szabályt erősítő kivételnek számít, hiszen nincs sok hozzá hasonló képességű női versenyző, de könnyen lehet, hogy győzelmével felkeltheti a gyengébb nem érdeklődését a sportág iránt, és így később enyhülhet a férfidominancia az autóversenyek világában.