Jönnek a festett ál-fekvőrendőrök?

2008.06.18. 14:27

A nagy városokban világszerte problémát okoz a forgalom lassítása, lehetőleg anélkül, hogy magukban az autókban kárt tennének az intézkedésekkel.

A legújabb ötlet az útburkolatra festett akadályimitáció, amely kitalálói szerint ugyanúgy lassításra készteti a sofőröket, mint a szokványos fekvőrendőr, miközben igen olcsó, és semmiképp nem okozhat kárt az autók tulajdonosainak. Az elv egyszerű. Mivel a sofőr ritkán néz egy pontra, inkább az autó előtti tér pásztázásával, perifériás látását is kihasználva tájékozódik, ezért a szemét könnyebb becsapni egy három dimenziósnak látszó felfestéssel. Ráadásul a vezetők nagy része azonnal lassít, ha akadályt vél látni, így mire kiderül a számára, hogy egyszerű átverésről van szó, a festés már teljesítette is a célját.

Az álakadályokat egyelőre az amerikai Philadelphia városában tesztelik. A fura, Vasarely festményrészleteknek tűnő három színű, ötszög forma festések ugyan nem keltik realisztikus akadály látszatát, de azokat a sofőröket, akik először járnak az adott útszakaszon, így is lassításra késztethetik. A kérdés az, hogy meddig lesznek hatásosak a felfestések, hiszen aki gyakran jár egy adott útvonalon, az hamar megtanulja, hogy hol van valódi akadály, és hol nincsen.