Porsche Panamera dízelmotorral?

2008.06.30. 14:22

A hírre, amely szerint a Porsche Cayenne megkapja az Audi hathengeres dízelmotorját, azonnal reagáltak a szaksajtó spekuláció-gyártói, és szélnek eresztettek egy újabb pletykát: a négyajtós Porsche kupé is készülhet dízelmotorral.

A felvetés persze logikus, hiszen a Panamerába lényegében ugyanaz az orrmotoros hajtáslánc kerül, mint a Cayenne-be, így nyilván volna lehetőség a VW csoport valamelyik dízelmotorjának beépítésére is. Nagy kérdés persze, hogy melyik motort ítélhetik megfelelőnek a Porsche mérnökei, hiszen a nagyobb teljesítményű 8, 10 és 12 hengeres dízelek túl nehezek, így nemigen illenének a négyüléses kupé sportos karakteréhez, ugyanakkor a háromliteres V6-os 240 lóereje könnyen kevésnek bizonyulhat. Ugyanakkor a stuttgarti mérnököknek gyakorlatilag semmi tapasztalatuk sincs a dízelmotorokkal kapcsolatban, így valószínűleg az Audira lesznek utalva, ha a Panamerához méltó, minimum 300 lovas hathengeres dízelmotort szeretnének csatarendbe állítani.

Függetlenül attól, hogy a konkrét pletyka igaz-e vagy sem, a Porsche számára létkérdés, hogy csökkentse típusai átlagfogyasztását, mivel Európában és Észak-Amerikában is az átlagfogyasztás korlátozásával tervezik visszaszorítani a szén-hidrogén fogyasztást a törvényhozók.