VW Scirocco R kedvcsináló

2008.07.01. 14:47

Felbukkant egy kép az interneten, amelyen állítólag a VW sportos háromajtósának jőbeli csúcsváltozata látható néhány sötét kontúr erejéig. Erre utal legalábbis a felirat: a gonosz iker, Scirocco R. Az autóból persze nem látszik több négy lámpánál és egy a lökhárító vonalán megcsillanó fénynél, így akár egyszerű átverés is lehet a kép - erre utal például, hogy a gonosz iker szlogent nemrégiben még a Ford alkalmazta a SportKa típus reklámkampányában.

Ennek ellenére talán érdemes eljátszani a gondolattal, hogy milyen lehet a Scirocco sportváltozata. A Volkswagen alkatrészkészletéből több olyan motort is bármikor előkaphat, amely alkalmas lehet egy, a jelenleginél sokkal gyorsabb Scirocco változat meghajtására. A fő akadály az lehet, hogy a típus csak elsőkerék-hajtással készül, és amennyire tudjuk, ezen a VW nem is tervez változtatni, így viszont 250 lóerőnél sokkal nagyobb teljesítményű motort nem lenne érdemes beépíteni az autóba. Elvben persze ott a Passat R36-os 3,6 literes, 300 lóerős, vagy a Golf R32-es 3,2 literes, 250 lóerős V6-osa: mindkettő kis hengerszögű, keresztben beépíthető szerkezet, így befér a Scirocco motorházába. Ezen kívül a kétliteres TFSI motorban is bőségesen van még tartalék: a Seat Leon Cuprában 240, az Audi S3-asban 265 lovas változatát találjuk, és ez a motor is elfér a Sciroccóban.

A Volkswagen egyelőre egyértelműen a Golf csúcsváltozatait pozicionálja feljebb, de a Golf VI egy éven belül megérkezik, és könnyen lehet, hogy akkor a Scirocco R veheti át a GTI és az R32-es szerepét is, ami logikusabb lépés lenne, mintha a márkán belül tovább versenyeztetnék a két, szoros rokonságban álló típust.