Lovaknak készített autót a Roush

2008.07.01. 16:17

A Ford-tuninggal foglalkozó amerikai cég olyan igény kielégítésére vállalkozott, amelyről a legtöbben valószínűleg azt sem tudtuk, hogy létezik. A török központú Kurt Systemsnek, amely versenylovak felkészítésével foglalkozik, egy egyedi lóedző járművet építettek, amellyel akár 60 km/h-s sebességgel is futtathatók a lovak.

A különleges szerkezet lényegében egy lóverseny-indító állás és egy autó keveréke, amely menet közben képes pontosan tartani a ló tempóját, és közben folyamatosan vizsgálni az állat állapotát: mérhető egyebek közt a szív ritmusa, valamint a vér oxigénszintje és nyomása is, így menet közben folyamatosan figyelemmel kísérhetik, hogy a ló szervezetét egy adott sebességnél mekkora terhelés éri. Emellett a jármű arra is lehetőséget biztosít, hogy a sofőr beszéljen a lóhoz. Vannak még más különleges extrafelszerelések is, így például a zsoké súlyának szimulálására alkalmas szilikonzsák. A funkció szempontjából lényegtelen, de a villás orrú járműnek különleges formát is terveztek a Roush szakemberei, amely leginkább az 1940-es és 50-es évek stílusát idézi fel. A hatalmas panorámaablak persze fontos, hiszen a sofőr csak így láthatja be a jármű környezetét, és tarthatja szemmel az aktuálisan tréningre fogott lovat is.

A lófuttató autó egyébként nagyrészt sorozatgyártású autók alkatrészeiből készült. A hajtáslánc elemei egy Ford F150 pick-upból származnak, a hajtást pedig egy 2,4 literes, öthengeres Volvo dízelmotorra bízták.