Elkészült a gőzhajtású rekordautó

2008.07.10. 14:28

Bő két éve hallottunk először a BSCC csapat rekorddöntési szándékáról, de akkor még csak tervrajzokon létezett a járművük.


Galéria - kattintson a képre

Azóta sikerült kerékre állítani a fura szerkezetet, amely inkább valami partra vetett mini-tengeralattjáróra emlékeztet, mint autóra. A jármű nagyjából három tonnát nyom és a hossza 7,88 méter, viszont csupán egy személyes. A keskeny és hosszú testet nagyrészt a kétlépcsős gőzturbina tölti ki, amely 364 lóerős, és propángáz-fűtéssel üzemel. Az üzemeltetése állítólag eléggé komplikált feladat: eleve 6-8 percig tart felfűteni a rendszert, a hajtógázt pedig minden rekordfutam után pótolni kell, mivel meglehetősen gyorsan elfogy.

Ennek ellenére a BSCC-nek jó esélye van rá, hogy a 60. Bonneville Speed Week során (augusztus 18-24) megdöntse az 1905 óta fennálló 205,45 km/h-s világrekordot. A csapat igazából ennél nagyobb célt is maga elé tűzött: szeretnék elérni a 274 km/h-s sebességet, méghozzá szabályosan, egy órán belül kétszer futva meg ellenkező irányban ugyanazt a távot.