Bemutatkozott a Lightning GT villany-sportkocsi

2008.07.24. 12:10

Londonban leleplezték a tökéletes elektromos álomautót: villámgyors, nagy távolság megtételére alkalmas, gyorsan feltölthető, és nem bocsát ki káros anyagokat. Talán túl jó is, hogy igaz legyen.

A Lightning Car Company első autójáról, GT-ről jó ideje keringenek már pletykák, sőt néhány képet is mutattak a csodaszép járműről. A formája akár egy klasszikus, orrmotoros sportautóé, tényleg elképesztően jól néz ki, és a gyártó olyan műszaki paramétereket ígér, amilyenekhez eddig egyetlen valódi, működő jármű esetében sem volt még szerencsénk. Négy kerékagyba épített villanymotor repíti, amelyek összesen 700 lóerő mozgósítására képesek, és bár sebességváltó nincsen benne, akár 210 km/h-val is száguldhat.

A hihetetlen azonban nem ez, hanem az akkumulátor paraméterei: a NanoSafe fantázianevű akkukkal állítólag 400 km-t is megtehet egyetlen feltöltéssel, de ami még ennél is hihetetlenebb, az újratöltés akár 10 perc alatt is lehetséges. Eltekintve attól, hogy ez milyen elképesztő terhelhetőségű töltőrendszert feltételez, óhatatlanul is azon kezdtünk töprengeni, hogy ha az adatok tényleg fedik a valóságot, akkor a nagy autógyárak miért olyan rendszerekbe ölnek euró-, dollár- és jenmilliárdokat, amelyeket csak órák alatt lehet újratölteni, és 200-250 kilométernél tovább nemigen bírják. Ráadásul a csoda-akkumulátorra állítólag 15 ezer ciklusra garantálják a kapacitás 85%-os megtartását, ami kilométerek millióit jelenti. Egy ilyen autóért pedig a 150 ezer fontos ár sem tűnik csillagászatinak, már ha valóban hozza majd a beígért paramétereket.

A gyártás állítólag hónapokon belül elindulhat, de eddig menet közben még nemigen látta senki a GT-t, csak a statikus prototípust, és néhány szép képet mutatott a gyártó. Egy pillanatig sem csodálkoznánk rajta, ha kiderülne, hogy valami mégsem stimmel az autó körül, bár valahol titkon mindenki azt reméli, hogy a Lightning Car Company valóban kaput nyit a jövőbe, és olyan technológiát tesz elérhetővé, amellyel éveken belül tucattermék lehet a használható villanyautó.