Leleplezték a takarékos Ford Fiestát

2008.07.24. 13:44

Az új Fiesta EcoNetic változatáról már korábban is hallhattunk, de az autó nem pont olyan lett, mint gondoltuk.


Galéria - kattintson a képre

A meglepetés a motor. A Fiestának ebben a változatában sem a legkisebb, 1,4 literes PSA-Ford dízelmotort hasznáják, hanem az 1,6 literes gyengébbik, 90 lovas változatát. A különös motorválasztás azonban nem jelenti, hogy az EcoNetic ne hozná az elvárt paramétereket: városban 4,57, országúti ciklusban 3,2 liter gázolajjal is beérheti 100 kilométeren, az átlagos szén-dioxid-kibocsátása pedig 98 g/km. A Fordnál a szokásos trükköket vetették be a takarékosabb üzem érdekében: hosszabbra cserélték az erőátvitel végáttételét, viszonylag keskeny, 174/65 R14-es, kis ellenállású gumiabroncsokat szereltek fel, valamint néhány apró módosítással, többek közt a futómű kis mértékű ültetésével csökkentették a légellenállást és persze változtattak a motorelektronika programozásán is.

Egyelőre csak az autó Nagy-Britanniában érvényes árát ismerjük: 11 845 fontba, azaz átszámítva kb. 3,4 millió forintba kerül majd, de ez egyáltalán nem tűnik soknak, ha figyelembe vesszük, hogy odaát a régi Fiestáért ugyanezzel a motorral alig kérnek kevesebbet.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.