Így megy a Renault Twingo RS

2008.07.24. 15:58

Eddig jóformán csak annyit tudhattunk a Twingo sportváltozatáról, hogy létezik, az adatokkal igencsak fukarul bánt a francia gyártó. A forgalmazás azonban szeptemberben indul, így tovább nem titkolózhattak, hisz a bemutatóra valahogy fel kell izgatni a vásárlókat.


Galéria - kattintson a képre

Az első meglepetés, hogy a Twingo RS egy picit gyengébb lesz, mint ígérték. Az 1,6 literes, 16 szelepes benzinmotor a korábban említett 133 helyett 130 lóerő leadására képes, bár az a három lóerő különbség alig haladja meg a motorok szokásos gyártási szórásából adódó eltéréseket. A négyhengeres pörgős, de erőteljes darabnak ígérkezik: a maximális nyomatéka 160 Nm, de ez csak 4400-as percenkénti fordulatszám mellett jelentkezik. Ennyi erő persze bőségesen elegendő, hogy igazán fürgévé tegye az 1025 kilogrammos kisautót: a Twingo RS 8,7 másodperc alatt érheti el a 100 km/h-s sebességet, a álló helyzetből indulva 16,3 másodperc alatt futja meg a 400 méteres, és 29,9 másodperc alatt az egy kilométeres távot. Az autó végsebessége 201 km/h.

Ahogy az adatokból is látható, a Twingo RS - bár papíron hangyányival erősebb - lényegében ugyanazt tudja, mint közvetlen vetélytársai, így a Citroën C2 VTS vagy a Suzuki Ignis Sport, a számok csupán jelentéktelen eltéréseket mutatnak. Így nyilván az ár és a számszerűen nem kifejezhető különbségek döntenek majd egyik vagy másik modell javára.