Páncélozott X5-öst készít a BMW

2008.08.15. 15:14

Eddig elsősorban nagylimuzinokból készítettek gyári páncélozott járműveket, de a BMW most nagyobbik terepjárójából is készített egy Security jelzésű golyóálló változatot.


Galéria - kattintson a képre

Szó sincs persze az elnöki limók védelmi szintjéről, de az X5 Security a legtöbb kézifegyver ellen azért védelmet nyújt. A biztonsági besorolása VR4-es, ami annyit jelent, hogy a .44-es Magnum lőszerrel, vagy bármilyen, kisebb energiájú fegyverből leadott lövés ellen védelmet nyújt, és kisebb robbanásokat is túl lehet élni benne. A védelmet biztonsági üvegezés és 22 mm vastagságú páncéllemezek nyújtják, amelyek mintegy fél tonnával teszik súlyosabbá az amúgy is nehéz szabadidő-autót. Hogy a páncélozott X5-ös mégse érződjön nehézkesnek, arról a 4,8 literes, 355 lóerős V8-as motor gondoskodik, amely még így is 7,5 másodperc alatt képes 100 km/h-ra gyorsítani az autót. Ugyanakkor a BMW mérnökei 210 km/h-ban limitálták a típusváltozat végsebességét.

Független cégek segítségével nyilvánvalóan eddig is készíttethetett az X5-ösből páncélozott autót, de a Security beszerzése jóval egyszerűbb, hiszen ugyanúgy elég a kereskedésben megrendelni, mint bármelyik másik BMW-t, és még a gyári garancia is megmarad.