Szigorításra készül az EuroNCAP

2008.08.28. 10:23

Mára az új autók szinte kivétel nélkül legalább négy csillagot kapnak a szervezet töréstesztjein. Ez egyfelől fantasztikus eredmény, hiszen sikerült a sokszorosára növelni a személyautók átlagos passzív biztonsági szintjét. Ugyanakkor az EuroNCAP vizsgálata a jelenlegi formájában gyakorlatilag értelmét vesztette, hiszen nem lehet megállapítani, hogy melyik autó biztonságosabb, ha mindegyik a maximális osztályzatot kapja.

Épp ezért jövő februártól magasabbra teszik a lécet, egy jóval szigorúbb rendszer szerint kezdik értékelni az autókat. Ez nem csak azt jelenti, hogy kritikusabban vizsgálják majd az utasok passzív biztonságát, de az értékelés alapját is kiszélesítik. Eddig külön pontszámot kaptak az autók a gázolásos balesetet imitáló teszten a gyalogos-bábu sérüléseire, ám az új rendszerben már ennek a vizsgálatnak az eredménye is beleszámít majd az összesítésbe. Ezen kívül figyelembe veszik majd az aktuális műszaki színvonal mellett elvárható biztonsági berendezések - így a menetstabilizáló, vagy az ostorcsapás-nyaksérülés elleni védelem - meglétét, hogy az eredmények jobban tükrözzék a vizsgált autó teljes biztonsági szintjét.

Az emelkedő elvárások persze azt jelentik a gyártók számára, hogy a prospektusokban jól mutató ötcsillagos EuroNCAP teszteredményhez még többet kell költeniük biztonsági fejlesztésekre, és a szervezet vezetői abban bíznak, hogy ez meg is történik. "A jelenlegi ötcsillagos autók jövőre már nem lesznek azok. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a megemelt elvárásokkal további erőfeszítésekre ösztönözzük az autógyártókat, és erre az új értékelési rendszerünk alkalmasnak látszik" - mondta az EuroNCAP főtitkára.

Az EuroNCAP, azaz az európai újautó-értékelő program 1997-ben jött létre azzal a céllal, hogy objektív szempontok alapján vizsgálja az Európában forgalmazott személyautók passzív biztonságát. Az első években alig akadt olyan autó, amely kiérdemelte a legjobb, ötcsillagos minősítést, ma azonban a vizsgált járművek 97%-a négy- vagy ötcsillagos minősítést kap a teszteken.