Alkoholbefecskendezéses motort fejleszt a Ford

2008.09.03. 16:14

Bobcat néven emlegetik az új technológiát, amely az alkoholt nem hajtóanyagként, csak hatásfokjavító adalékként hasznosítaná a benzinmotorokban.

Az új motorokban az etilalkohol erőteljes hűtőhatását hasznosítják. Az égéstérbe a benzin mellett egy kevés alkoholt juttatnak be, amely párolgása közben olyan mértékben lehűti a keveréket, hogy megakadályozza a sűrítési fázisban a kopogásos égés kialakulását. Ezzel növelhető a kompresszió, és így a motor hatásfoka, azaz nőhet a teljesítmény és csökkenhet a fogyasztás. A rendszer főleg turbófeltöltéses motorokban hatásos: itt állítólag 5 és 10 százalék közötti fogyasztáscsökkenést eredményezhet. A dolog kényelmetlen oldala, hogy nemcsak benzinről, de alkoholról is gondoskodnia kell a sofőrnek a megfelelő működés érdekében, bár úgy tudjuk, a rendszer annyira keveset használ fel ez utóbbiból, hogy elég csak négy-öt tankolásonként egyszer feltölteni a szeszes tartályt.

Az ilyen alkoholbefecskendezéses motorok persze valamivel drágábbak és komplikáltabbak, mint a megszokott benzinmotorok, viszont állítólag még mindig jóval olcsóbban gyárthatók, mint a személyautókba szánt korszerű dízelek, így elképzelhető, hogy a Ford néhány éven belül a szériagyártásukat is megkezdi.